Allah Nak Lihat Usaha Kita

January 22, 2017

Kita selalu fikir,
Dah habis belajar mesti akan dapat kerja.
Dah sampai masa kita mesti kahwin.
Dah kahwin jodoh mesti berkekalan sampai bila-bila.
Lepas kahwin mesti akan dapat anak.
Dapat anak mesti yang comel-comel

Tapi pernah tak kita fikir,
Kadang lepas habis belajar, kita tak dapat kerja.
Kadang sampai masa, maut yang menjemput kita.
Kadang kita kahwin tapi takdirnya tak kekal lama.
Kadang dah kahwin bertahun pun tetap tak dapat cahaya mata
Kadang bila dapat anak yang lahir tu tak sempurna.

Satu aku nak cakap.
Jadi manusia, jangan cepat rasa kecewa.
Semuanya sedang berada dalam ujian masing-masing. Ujian kesenangan atau kesusahan. Allah will give you more than you have expected.
Hanya kepada Allah ku adukan susah dan sedih ku. Yang menimpakan cobaan sebagai tanda cinta, agar tiada yang lebih besar di hati ini selain Dia. (Salim A. Fillah.)

Untuk semua doa yang tidak dimakbulkan Tuhan. Moga akan diganti dengan kekuatan. Memadai untuk kau bertahan. It hurts. But you are strong. Dan kerana Tuhan mu bersabarlah. [Al-Muddatsir, 74: ayat 7]


“Usah ditangisi rezeki yang belum ada, tapi tangisilah jika tidak bersyukur dengan kurnia yang ada. Ramai orang yang cemas tentang rezeki. Dalam keadaan cemas itu, dia tidak sedar dia masih hidup dan terus hidup dengan jaminan rezeki daripada Allah. Lihat janin dalam rahim ibu, sudah dijamin rezekinya meskipun dia tidak tahu apa-apa. Orang yang sakit, ada rezeki dengan ada tangan yang menyuap dan membawakan makanan. Orang yang tidak mampu makan, masih dapat infusi zat dan nutrisi melalui salur wayar di hospital.”

Alhamdulillah. Syukur. Terima Kasih Allah atas nikmat kurniakan yang Engkau kurniakan kepada diriku. You Might Also Like

1 comments